zondag 30 oktober 2011

Ghost Brigade


Ghost Brigade

Het bloeddorstig kwaad zegeviert

Jyväskylä is een stad in de provincie West-Finland en staat bekend als onderwijsstad vanwege zijn grote universiteit en de vele specialistische opleidingen die de stad huisvest. Het is ook één van de snelst groeiende steden van Finland. Van daaruit opereert de in 2005 boven de doopvont gehouden progressieve doom metal band Ghost Brigade. Sinds hun debuut ‘Guided By Fire’ (2007) gaat het de vijf man sterke band voor de wind. Hun tweede worp ‘Isolation Songs’ en het afgelopen zomer gelanceerde nieuwe album ’Until Fear No Longer Defines Us’ werden telkens op lovende woorden onthaald waarbij de superlatieven niet werden gespaard. Tijd dus om eens kennis te maken met deze koele Noorderlingen en gesprekspartner van dienst was frontman Manne Ikonen.
Paul Van de gehuchte

Iedereen is wel eens bang
Volgens Manne verliep het proces om ‘Until Fear No Longer Defines Us’ te maken een stuk gemakkelijker dan dit het geval was met hun twee vorige platen. Zelf hadden ze zich beter kunnen voorbereiden en de opnames vonden plaats in dezelfde studio en ook het team van technici en het studiopersoneel was hetzelfde. Niet dat men op automatische piloot speelde, maar sommige zaken spraken voor zich en men hoefde geen tijd te verspillen met het zoeken naar oplossingen. Van zeven van de tien nummers zijn de teksten geschreven door Manne. De overige drie zijn van de hand van gitarist Wille Naukkarinen die ook de muziek schrijft. Manne: ‘Voor het schrijven van de teksten haal ik inspiratie uit eigen belevenissen en observeer ik wat er rondom mij gebeurt. Religie en alles wat daarmee samenhangt, is ook een topic wat mij erg interesseert. Ik schrijf vanuit mijn eigen standpunt. Hoe ik de wereld zie. Een ander heel belangrijk thema dat steeds terugkomt is angst. Dit fascineert mij enorm, want elke mens is ooit wel eens bang.’

Een reflecterende tekstdichter
Manne heeft ziijn eigen werkwijze. Meestal schrijft hij op dagen dat hij weinig om handen heeft. Dat zijn de ideale momenten om te mijmeren en over het leven te reflecteren. Wanneer hij een idee heeft schrijft hij het op. Dat kan in de vorm van een verhaal zijn of een gedicht. Met dat materiaal wordt er gerepeteerd. Soms werkt dit heel goed, een andere keer niet, maar dat is nu eenmaal de werkmethode die Manne hanteert. Tijdens de sessies voor ‘Until Fear No Longer Defines Us’ was er slechts één nummer dat in de stijgbeugels is blijven steken. Het werd eenmaal gerepeteerd en onmiddellijk weer afgevoerd. In zijn vrije tijd speelt hij wel wat gitaar, maar het ontplooien van de muzikale thema’s en riffs binnen Ghost Brigade is helemaal voor rekening van Wille. De repetities beperken zich tot twee, drie keer per week. Bassist Janne Julin is de enige van het vijftal die niet in Jyväskylä woont en voor hem is het niet altijd evident om over en weer te reizen. Meestal komt hij in het weekend en dan wordt er geoefend op vrijdag, zaterdag en zondag. Alles bij elkaar een tiental uren. Wanneer er een tournee of opnames gepland staan wordt het aantal keren repeteren opgedreven.

De leden van Ghost Brigade zijn ook hechte vrienden. Manne, Wille, Tommi Kiviniemi (gitarist) en drummer Veli-Matti Suihkonen wonen allemaal in Jyväskylä en na de werkuren gaan ze op regelmatige basis samen een pint drinken. Ghost Brigade blijft een hobby, al wordt de professionele impact groter en groter. Sommige groepsleden hebben ook een gezin. Alles in goede banen leiden valt soms moeilijk. Het komt er voornamelijk op aan om goede afspraken te maken. Om die reden ook gaat Ghost Brigade geen maanden op rondreis. Om het comfortabel te houden plant men telkens korte tournees van pakweg drie à vier weken en dan is het weer huiswaarts keren naar het dagdagelijkse werk en/of moeder de vrouw en kroost.

Einde platencontract
Een grafische ontwerper als groepslid hebben heeft zo zijn voordelen. Wille Naukkarinen neemt naast de muziek dan ook het ontwerpen van hoezen, cd-boekje; zeg maar het totale artistieke concept voor zijn rekening. Dat deed hij voor alle drie de albums. Het draaien van de video voor ‘Clawmaster’ kwam er eerder toevallig. Twee jaar eerder hadden ze  de Franse kunsternaar Fursy Teyssier een eerste keer ontmoet en met hem gepraat over het maken van een clip, maar dat bleek toen een te dure onderneming. Nu zaten ze beter bij kas en is het hen eindelijk gelukt een video met Fursy op te nemen. Ze zijn dan ook erg tevreden met de clip van ‘Clawmaster’. De platenmaatschappij heeft zich nooit echt ingelaten of kritiek geuit op de artistieke aanpak. Manne: ‘Ze zijn vrij om het te proberen, maar langs onze kant zullen we altijd trachten om onze zin door te drukken. We mogen zeker niet klagen over de samenwerking tussen Ghost Brigade en Season Of Mist. Al moeten er straks knopen worden doorgehakt. Ons platencontract loopt ten einde, maar we gaan geen overhaaste dingen doen. Eerst komen de tournees gekoppeld aan ’Until Fear No Longer Defines Us’. Pas binnen een jaar of zo gaan we rond de tafel zitten. De beslissing – wat het ook wordt - zal hoe dan ook mee de toekomst bepalen van Ghost Brigade.‘

Zanger van dertien
Manne startte zijn loopbaan als zanger in een rockbandje op de leeftijd van dertien jaar. Zolang hij het zich kan herinneren was er muziek in huis. Zijn moeder zong mee de liedjes die ze hoorde op de radio. Zingen heeft altijd een plaats gehad in Manne zijn leven. Hij heeft nooit muziek gestudeerd. Hij is een natuurtalent. Het eerste album dat hij kocht met zijn eigen geld was het debuut van W.A.S.P. op cassette. De eerste plaat was Death Angel of Metallica’s ‘Ride The Lightning’, dat kan hij zich niet zo goed meer herinneren. Hij heeft de kleinoden wel nog in zijn bezit. Manne koopt vooral vinyl. Tenminste als de financiën het toelaten, want de laatste tijd is vinyl weer hot en dat zie je aan de prijzen. Hij ziet zich echter niet als een echte verzamelaar.

Spotify versus Facebook
Manne: ‘Het verwerven van muziek is te gemakkelijk geworden. Men hoeft het huis niet meer uit om muziek te beluisteren of te kopen. Thuis achter de computer zitten en de juiste toets indrukken volstaat. Ik heb niets tegen Spotify, YouTube of wat dan ook. Het is een mes dat aan twee kanten snijd. Je moet nieuwe manieren ontdekken en ik denk dat het spelen van concerten één van de beste alternatieven is. Laatst hebben we drie shows gespeeld in kleinere clubs in het Noorden van Finland. De merchandise die we mee hadden was in geen tijd uitverkocht. Dus iedereen tevreden.’ Sociale sites zoals Facebook zijn ook niet meer uit het dagelijkse leven weg te denken. Manne loopt er niet echt warm voor, maar je kan er wel sneller berichten en aankondigingen kwijt aan een ruim publiek.

Fietsen niet racen
Om een beetje in conditie te blijven gaat Manne dikwijls fietsen. In populaire sporten als ijshockey en voetbal is hij niet zo geïnteresseerd. In zijn vrije tijd houdt hij van lezen en films kijken. Qua genres gaat zijn voorliefde uit naar biografieën over legendarische bands. Zo is hij nu bezig met het lezen van een boek over Nirvana. ‘The True Story’, een turf van 900 bladzijden geschreven door Everett True en de volgende wordt ‘Hammer Of The Gods’ dat de saga vertelt van Led Zeppelin met als auteur Stephen Davis. Wat films betreft kan hij zowel genieten van een hersenloze actiefilm als een meer artistiek verantwoorde prent.    

Twee weken Europa
Het maken van een vierde cd is nog helemaal niet aan de orde. Manne heeft wel al nieuwe teksten geschreven, maar dat is iets dat hij doorlopend doet en naar verluidt heeft Wille al een paar goede riffs gevonden. Voorlopig staat ‘Until Fear No Longer Defines Us’ centraal. Op 8 oktober beginnen ze aan een twee weken durende Europese tournee die hen ook naar België en Nederland brengt. Als ze er helemaal klaar voor zijn komt die vierde plaat er sowieso. Bij Ghost Brigade zijn ze niet bijgelovig. Er vinden geen speciale rituelen plaats. Voor ze het podium opstappen wensen ze elkaar veel geluk en dat is het. Finnen staan bekend om de hoeveelheid alcohol die ze achterover kunnen slaan. Ook deze jongens lusten een glaasje, maar drinken met mate. Manne: ‘Wanneer ik veel drink is dat slecht voor mijn stem. Als ik dronken ben dan kan ik zelfs niet meer zingen.’ Als hij moet kiezen tussen een potje lekkere seks of het spelen van een schitterend concert stellen we Manne voor een dilemma. Manne: ‘Beiden bieden een prettig vooruitzicht en zijn leuk om te doen, dus ik kan echt niet kiezen. Laat ons zeggen dat ik beide even graag heb. Alleen de volgorde kan ik niet zelf bepalen. Het hangt ervan af welke opportuniteit zich eerst aanbied.’ (lacht)   


Bezetting

Manne Ikonen
Tommi Kiviniemi
Wille Naukkarinen
Veli-Matti Suihkonen
Janne Julin

Discografie

‘Guided By Fire’ (2007)
‘Isolation Songs’ (2009)
’Until Fear No Longer Defines Us’ (2011)

Geen opmerkingen: