zondag 30 oktober 2011

Throwing Muses, Newtown


Throwing Muses
Handelsbeurs, Gent
27-10-2011
Van indie rock grootheid Throwing Muses verscheen in september dit jaar een somptueus verpakte ‘Anthology’ dubbel cd met een selectie, een retrospectieve van vijfentwintig jaar Throwing Muses en een tweede schijf met moeilijk te vinden opnames en rariteiten. Om het album te promoten is het gezelschap nu op tournee en een passage in de Handelsbeurs stond op het programma.
Eerst mocht Newtown, een vijfkoppige band uit het Antwerpse, de debatten openen. De groep heeft een eerste ep uit en kwam die aan het Gentse publiek voorstellen. Het gezelschap brengt actuele indie rock en integreert een diversiteit aan invloeden. De keyboards en de hoge stem van zanger Geert Laenens geven het geheel een groter popgevoel. En daar ligt - live dan toch – ook de zwakte van de band. De zang staat soms in fel contrast met de stevige gitaar uithalen van Philip Huysmans en Fre Duran die afwisselend de solopartijen voor hun rekening nemen, de donkere baslijnen van Tijl De Ridder en de felle drumroffels van Lode Arnouts. Newtown is een getalenteerd combo. Toch bleven we na hun korte set achter met gemengde gevoelens.
Daarna was het even wachten op de hoofdact aangevoerd door de immer adorabele  Kristin Hersh. De frontdame had met drummer David Narcizo en bassist Bernard Georges  twee oudgedienden meegebracht die jarenlang de dienst hebben uitgemaakt bij Throwing Muses. Speelde de geluidsbalans Kristin nog wat parten tijdens openingsnummer ‘Shark’ dan werd dat meteen goedgemaakt met een overtuigende versie van ‘Shimmer’, één van hun meer bekende tracks. Throwing Muses hebben nooit echte hits gehad, maar dat is op zich geen obstakel om een gevarieerde en memorabele speellijst samen te stellen. Het is een band die het moet hebben van persoonlijkheid. Zo is er de unieke stem van Hersh, haar poëtische teksten en specifieke gitaarstijl en de grenzen aftastende wisseling van geluidsterkte en tempi. Toonaangevend zijn ook de fantastische drumpatronen van trommelaar Narcizo, die het ritme van de set bepaalde en het melodieuze, inventieve spel van Georges op zijn vijfsnaren basgitaar. Hersh was verbaasd dat het toch talrijk opgekomen publiek zo stil was. Ze heeft het zelfs een paar keer herhaald. Ze had wel een punt, want buiten enthousiaste reacties en applaus tussenin de songs bleef iedereen intens luisteren. Throwing Muses is een groep die muziek ademt. Het zit deze muzikanten in de genen en de impressie die ze nalaten is gewoon indrukwekkend. De liedjes lenen zich helemaal tot zo een hevige beleving. Het zijn geen slappe, hersenloze dingetjes die je achteloos kan laten passeren. Niet altijd even goed in het gehoor liggend, maar het zijn stuk voor stuk nummers met inhoud. Een zeldzaamheid in het huidige muzikale landschap. Het trio kwam nog terug voor twee bisrondes, waarbij tijdens de laatste de elektrische gitaar werd ingeruild voor een akoestisch exemplaar om in stijl te eindigen met ‘Devil’s Roof’ en het prachtige ‘White Bikini Sand’. Het was alleszins een concert dat je een tijdje bijblijft. Throwing Muses zou binnen afzienbare tijd de studio induiken en beginnen aan de opnames van een nieuwe langspeler. Wie er dus nu niet bij was krijgt in een nabije toekomst misschien wel een herkansing.

Geen opmerkingen: