dinsdag 2 juni 2015

Valkyrie

Valkyrie
Kwaliteit primeert boven kwantiteit
Het Amerikaanse Valkyrie werd opgericht in 2002 en Jake Adams is het enige lid dat nog overblijft van de originele bezetting. Dat maakte – zo vonden wij althans – van hem de ideale gesprekspartner om het te hebben over hun nieuwe album ‘Shadows’, de opvolger voor ‘Man Of Two Visions’ van 2008.
Paul Van de gehuchte


Een groep moet een naam hebben en het verhaal voor de keuze van Valkyrie gaat als volgt:
‘Op de hoes van ‘Forward Into Battle’ (1985) een album van de punk/cross-over band English Dogs staan naakte vrouwen afgebeeld gezeten op de rug van vliegende draken. Een kameraad vertelde me dat het Walkuren waren. Ik wist toen nog niks af van de Noordse mythologie, maar vond die hoes wel erg gaaf. Ik zocht het op en las dat het mooie maagden waren en die de slagvelden afstroopten op zoek naar de heldhaftigste, gedode strijders om hen mee te nemen naar het Walhalla. Dit sprak tot mijn verbeelding. Het klonk fantastisch en de beslissing was snel genomen. Hier stopte de zoektocht naar een groepsnaam.’

Les geven
Jake is leraar geschiedenis en in zijn lessenpakket en het leerplan zit ook mythologie vervat. Het is dan ook vanzelfsprekend dat hij een grote interesse heeft ontwikkeld naar de verzameling van mythen die elke beschaving en cultuur kent. De lectuur erover is heel uitgebreid en het is, aldus Jake een wonderlijk en dankbaar onderwerp.

De muziekstijl
Toen Valkyrie begon wist Jake niet van het bestaan af van een ‘ondergrondse’ heavy rock beweging waar ook het sub genre ‘doom’ deel van uitmaakte. Aanvankelijk was het de bedoeling om heavy riffs te spelen, ontstaan uit een natuurlijk gevoel, arcadische muziek in de stijl van Led Zeppelin, Jethro Tull of Black Sabbath. Pas later werd hij er zich van bewust dat hun muziek een link had met NWOBHM en doom metal. Sinds dan is zijn muzikale horizon ruimer geworden, al blijft de kerngedachte overeind, ook op de nieuwe schijf ‘Shadows’.

De meest recente plaat is altijd de beste
Altijd wordt het nieuwe werk naar voor geschoven als het beste tot nu toe en met ‘Shadows’ is dat niet anders. ‘Deze songs zijn compositorisch de beste, zowel wat muziek als tekst betreft. De dynamiek is beter. De productie van Sanford Parker is van een hoogstaande kwaliteit. Dus alles in acht genomen vind ik dat we met ‘Shadows’ een grote stap vooruit zetten. Het is ook onze eerste langspeler in deze bezetting. Onze jongste aanwinst Alan Fary is veruit de beste en meest geschikte bassist die we ooit hebben gehad. Dus ja, we zijn er zeker op vooruit gegaan.’ 

Gitaar spelen en zingen
Jake heeft de twee altijd al gecombineerd. Soms zou hij zich meer willen concentreren op het zingen alleen, maar binnen Valkyre zijn de taken nu eenmaal zo verdeeld dat die kans bijna onbestaande is. Toch hoopt Jake dat hij zich verder als zanger kan verbeteren. Hij deelt trouwens de rol van frontman met zijn broer Pete.


Een huis vol muziek
Als kinderen groeiden ze op met de muziek waar hun ouders graag naar luisterden. Zij waren jongvolwassenen begin de jaren zeventig en hadden samen na verloop van tijd een uitgebreide verzameling bij elkaar gesprokkeld. ‘Je vindt er zowel Black Sabbath, Led Zeppelin in terug als Tower Of Power, Sly And The Family Stone als Seals And Crofts. Al die mooie muziek van dat tijdperk hebben ze in de kast staan. Mijn persoonlijke favorieten waren Led Zeppelin, Jimi Hendrix en Cream. Hun elpees heb ik grijs gedraaid.’

Spirituele en maatschappij kritische teksten
Met het schrijven van teksten kan je vele kanten op. Valkyrie doet meer dan verhaaltjes ophangen en probeert zowel een universele als sociale boodschap te brengen. Niet dat ze iemand willen overtuigen van hun gelijk. ‘Mijn levensvisie komt hoe dan ook tot uiting in mijn teksten. Wat ik de mensen probeer duidelijk te maken is dat het veel beter en gezonder is om zijn eigen keuzes te maken en zich niet te veel laten te (ver)leiden door agressieve reclame, het consumptiegedrag van anderen en materialisme in het algemeen. Ik besteed heel wat tijd aan Valkyrie als project en dan vind ik dat de inhoud evenredig moet zijn met de waarde die je er zelf aan toekent.’

Geen tweede viool meer
Het is bekend dat Jake zijn broer Pete ook actief is bij Baroness. Dat zorgde ervoor dat de activiteiten bij Valkyrie lange tijd op een laag pitje stonden en dat ze hun agenda moesten afstemmen op die van Baroness. ‘Ik gun Pete alle succes en wanneer hij langskwam om te vertellen dat Baroness hem gevraagd had om mee op tournee te gaan dan had ik maar één advies voor hem: ga ervoor!’ Met de release van ‘Shadows’ hoopt Jake dat de focus nu toch meer op Valkyrie komt te liggen, want je kunt jezelf ook niet voor eeuwig in de schaduw stellen van een andere act, ook al geniet die meer bekendheid.

Gehuwd, vader van twee kinderen en voltijds leraar geschiedenis
Als je niet kunt leven van je muziek dan moet je op zoek naar werk. Als daar ook nog een gezin stichten bijkomt dan word je al eens met de neus op de feiten gedrukt en moet je keuzes te maken. Jake zijn liefde voor muziek is zo groot dat hij zich een bestaan zonder niet kan inbeelden. Gelukkig heeft hij een partner die hem daarin steunt. Aan de andere kant ziet hij zijn taak als leraar als een roeping, iets waartoe hij was voorbestemd. Hij wil het allemaal en probeert alles zo goed mogelijk op elkaar af te stemmen. De komst van twee kinderen heeft het niet eenvoudiger gemaakt, maar ook in het gezinsleven worden de taken verdeeld en is er eensgezindheid.

Een voorliefde voor Latijns-Amerika
Een paar jaar geleden kreeg Jake de kans om naar Honduras te trekken.. Hij kon er les geven in een tweetalige school. Een kans die hij met beide handen greep, want het is uitzonderlijk dat je in het buitenland  een vak als geschiedenis in je eigen taal kunt onderwijzen. Meestal moet je in het buitenland aan de slag als leraar Engels.  Het was voor hem een unieke ervaring. Hij zou er ook langer zijn gebleven mocht zijn vrouw niet zwanger zijn geworden van hun tweede kindje. Zij wou voor de bevalling terugkeren naar de States. De medische voorzieningen zijn er beter en ze zou zich er ook veiliger en comfortabeler voelen in een voor haar vertrouwde omgeving.


Een optimistische kijk op de toekomst
Jake is een veel belezen man. Thuis heeft hij een ruime verzameling boeken. Een groot deel heeft betrekking op historie en cultuur. Daarnaast verdiept hij zich en zoekt hij naar de waarden in alle religieuze en spirituele strekkingen. Hij leest zowel over boeddhisme, hindoeïsme, het heidendom, occultisme tot mysticisme. In zijn songteksten verwerkt hij een universele, bovenzinnelijke boodschap. ‘Als je al die verschillende materie gaat onderzoeken en vergelijken kom je tot de vaststelling dat er veel gemeenschappelijke raakvlakken zijn. Veel heeft te maken met het overstijgen van de materiële wereld en alle daarbij horende beperkingen. Ik geloof dat we allemaal een ziel hebben, een geest die in ons lichaam huist. Ik geloof ook dat er één God is en ik geloof in het hiernamaals. Als je onze teksten leest dan is onze kijk positief. In ons muziekgenre is de thematiek van de liedjesteksten eerder nihilistisch of satanisch. Dus op dat punt is er een groot verschil.’ Jake wordt sterk geïnspireerd door het Bahá’í-geloof, een onafhankelijke godsdienst die is ontstaan in de negentiende eeuw. Grondlegger is Bahá’u’lláh. Het geloof draait om de overtuiging dat de mensheid één ras is en een gezamenlijke bestemming heeft. ‘Het is misschien een utopische visie en de eenmaking van de wereld lijkt nu nog ver weg, maar je ziet bijvoorbeeld de Europese Unie en nog andere organisaties die toch proberen om een aantal individuele landen te verenigingen en dat is een stap in de goede richting. Het idee van een wereldregering schrikt nu nog veel mensen af, maar ik denk dat we daar naar moeten streven. Het is de enige manier om al onze problemen op te lossen.’   

Mijn eerste album     
Jake zijn eerste aankoop was een cassette van ‘Dirt’ van Alice In Chains. Het bandje heeft hij niet meer, want zoveel afgespeeld en tot op de draad versleten. Maar het is muziek die hem ook vandaag nog kan bekoren. Jerry Cantrell is voor hem een grootmeester. Het is ook een album, ‘sludgy’ en vet  dat een donkere, duistere sfeer uitstraalt .Door het aankaarten van echte problemen ook tekstueel erg sterk. ‘Ik heb de vraag nooit eerder gekregen, maar ik was er zelf al een tijdje mee bezig. Wat was de eerste plaat die ik kocht en ja, het moet deze geweest zijn van Alice In Chains, ‘Dirt’.’ Een andere langspeler die op hem een grootse indruk heeft gemaakt was ‘Kick’ van INXS. Nu Jake erover begint na denken zou het wel eens kunnen dat hij zich ‘Kick’ nog voor ‘Dirt’ heeft aangeschaft. Welke nu eerst was even buiten beschouwing gelaten; het is wel een raar toeval dat beide vocalisten, Layne Staley en Michael Hutchence, op een dramatische manier vroegtijdig aan hun einde zijn gekomen.
 

De plaat in je verzameling waarbij je je nog steeds ongemakkelijk voelt wanneer je moet toegeven dat je ze ooit hebt gekocht
Daar kan Jake niet meteen een antwoord op geven. ‘Ik heb altijd naar heel uiteenlopende muziek geluisterd. Er zullen wel een paar exemplaren in mijn collectie steken, waarbij andere mensen zich misschien afvragen ‘wat vindt hij daar nou goed aan?’, maar er zit er geen enkele bij waar ik me ga voor verontschuldigen of waarvan ik het schaamrood op de wangen krijg.’ Als voorbeeld geeft Jake Michael McDonald. Hij houdt van die zijn manier van zingen. Ook al was die op zijn best toen hij zanger was van The Doobie Brothers, toch blijft hij tot op vandaag luisteren naar zijn solowerk. Jake is een kind van de jaren tachtig en hij herinnert zich alsof het gisteren was de ritjes in de auto met zijn moeder, luisterend naar de radio waaruit populaire popdeuntjes schalden. Het was een leuke tijd en hij houdt er mooie herinneringen aan over.

De nabije toekomst

Naar aanleiding van het verschijnen van ‘Shadows’ gaat Valkyrie enkele release shows spelen, eerst in Virginia, dan Philadelphia waar hun label Relapse gevestigd is. Dan staan ze nog op affiche van een paar festivals aan de Oostkust. Ergens midden de zomer zouden ze graag ook de oversteek maken naar de Westkust, maar daar wordt nog aan gewerkt. Voor 2016 staan hoog op het verlanglijstje de zomerfestivals in Europa. Het zou voor Valkyrie hun eerste keer zijn dat ze Europese landen bezoeken. ‘De vraag leeft alleszins bij onze Europese fans en we hebben alvast goede hoop dat hun wens volgend jaar uitkomt’, dixit Jake.

Geen opmerkingen: