maandag 11 april 2016

Guru Guru

Guru Guru
Live At Rockpalast - 1976 & 2004 (re-release)
MIG
Een beproefd recept in de ‘Live At Rockpalast’ series zijn optredens uit de beginjaren te combineren met meer recente concerten. Naast tal van uitstekende muzikanten met minder tot de verbeelding sprekende namen, zijn in deze reeks ook legendarische artiesten inmiddels de revue gepasseerd. Tot die laatste categorie behoord Guru Guru. Opgericht in 1968, nog steeds actief en in 1976 de eerste Duitse rockband die mocht opdraven in ‘Rockpalast’. Het kwartet kwam voort uit de studentenbeweging die de conservatie middenklasse op de korrel nam. Het was ook de tijd van de hippies. De heren genoten de dubieuze reputatie van gerenommeerde marihuana gebruikers te zijn. Wat uiteraard ook een invloed had op hun muzikaliteit en tot uiting kwam tijdens het spelen van concerten. Het leidde ook tot filosofische uitspraken als ‘A spliff a day keeps the doctor away’ en ‘A bit of weed is all you need’. Guru Guru was veel meer dan een krautrock act. Het viertal combineerde meerdere muziekstijlen en ging daar soms heel ver in. Naast reguliere rock stond er op hun repertoire ook jazz, fusion, bossa nova, tango, psychedelische rock en avant-garde. Guru Guru telt met medeoprichter  en drummer/zanger Mani Neumeier en zanger, gitarist en saxofonist Roland Schaeffer - die erbij kwam in 1975 - twee oudgedienden die ook vandaag nog altijd van de partij zijn en kunnen terugblikken op een carrière van meer dan veertig jaar. 
Voor hun aantreden in Studio L in Keulen put Guru Guru vooral uit hun toen pas verschenen elpee ‘Tango Fango’ (1976), het datzelfde jaar alleen op single uitgebrachte ‘Rattenfänger’ en wat ouder werk plus als bisronde een Bo Diddley hommage. Bij aanvang heeft het viertal blijkbaar al aan het spul gezeten en zo te zien was de salopette toen blijkbaar een populaire outfit. Dat belet hen niet om in een ontspannen ambiance een prima concert te geven. Vooral het samenspel tussen saxofoon en gitaar in ‘L. Torro’, ‘Bossa Nova’ en ‘Night Bear’ springt in het oog net als de drumsolo, het jodelen in ‘Ooga Booga Spezial’, het experimentele ‘Elektrolurch-Mutation/Tango Fango’ en de verschillende gitaarduels. Soms klinkt het ook een beetje rommelig, maar het blijft best gezellig en speels. Het publiek blijkt er eerder stoïcijns onder en zit braafjes te luisteren.

Het optreden van 2004 in Bonn is helemaal anders opgevat en laat een meer bezadigde, maar nog altijd sterk musicerende band horen. Ze hebben hun wilde haren verloren, maar niet hun streken. In ‘Izmiz’ en ‘Tribes & Vibes’ herken je voor een stuk de stemming van 1976 en in afsluiter ‘Elektrolurch-Mutation’ komt de anarchistische, chaotische manier van spelen terug aan de oppervlakte, doch op een toch meer gecontroleerde en beheerste manier. Zelfs het masker is mee geëvolueerd. Ook de set is helemaal anders samengesteld. Echte hits heeft de band nooit gehad, wel populaire songs als ‘Living In The Woods’, ‘Kleines Pyjama’, ‘Moshi Moshi’ en ‘Incarnation Stomp’ en die doen het nog altijd goed en zorgen voor de nodige ambiance. Naast de twee concerten bevat de DVD ook nog heel kort, maar interessant interviewfragment. Guru Guru ‘Live At Rockpalast’ voor het eerst dus te verkrijgen als dubbel CD plus DVD in een mooie digipak. 

Geen opmerkingen: