vrijdag 3 maart 2017

Nova Collective

Nova Collective

Aan de grondslag van het ontstaan van het Amerikaanse Nova Collective - In Ierland bestaat er ook een combo met de naam Nova Collective - ligt het wederzijds respect dat muzikanten doorgaans voor elkaar hebben. Plus de gemeende interesse die ze betonen voor elkanders werk. Bij dergelijke ondernemingen is het financiële aspect ondergeschikt al zijn alle inkomsten die men kan genereren mooi meegenomen. Eén van de groepsleden van Nova Collective is Dan Briggs. Die was in februari op tournee met Between The Buried And Me. In zijn drukke tijdschema vond de bassist/gitarist nog een gaatje in zijn agenda om aan de lezers van Rock Tribune zijn nieuwe muzikale exploot voor te stellen.
Paul Van de gehuchte

Hoe het allemaal begint
Dan Briggs is een fan Haken, de groep waarin gitarist Richard Hensall actief is en Richard op zijn beurt van Between The Buried And Me. Via e-mail zoeken ze contact met elkaar. Het is Richard die het idee deelt met Dan dat hij een soloplaat wil maken. Hij vraagt aan Briggs of die het ziet zitten om op enkele van zijn songs de baspartijen in te spelen. Daar is die laatste wel voor te vinden. Hensall stuurt Dan wat muziekbestanden door en die reageert heel enthousiast en stelt meteen voor om samen een plaat op te nemen. 
‘Laten we de krachten bundelen en zien waar dat toe leidt’, aldus Dan. Al snel vinden ze in drummer Matt Lynch - die samen met Dan Briggs en saxofonist en fluitist Walter Fancourt in Trioscapes speelt - en toetsenist Pete Jones (ex-Haken), twee partners in crime die de bezetting van Nova Collective completeren.

Aan beide kanten van de Atlantische Oceaan   
Niet alleen spelen de vier muzikanten in meerder groepen, twee van hen wonen in de VS (Matt en Dan) terwijl Pete en Richard in Engeland wonen. De dag vandaag is dat geen obstakel meer. Voor de uiteindelijke opnames kiest het kwartet voor The Basement Studios van hun gezamenlijke kennis Jamie King. Die vinden plaats in januari 2016. Volgens Dan was het fijn om eindelijk de instrumenten in te pluggen en alles in te spelen. Een bevrijdend en energiek proces. 

Wat brengt deze zomer?
Dan klinkt zeer enthousiast als we vragen of de kans bestaat dat Nova Collective live gaat optreden. Reeële plannen zijn er nog niet. Wel hebben ze een agent ingehuurd die de mogelijkheden in kaart gaat brengen. De kans zit erin dat ze deze zomer op een aantal festivals gaan spelen. Dan ziet alvast een paar opportuniteiten voor Nova Collective zoals een grotere vrijheid bij het uitvoeren van het songmateriaal. Er zal ruimte zijn om te jammen, te improviseren, solostukken in te passen. Bij hun andere bands is men meer gebonden aan een bepaalde stijl en of discipline. Met Nova Collective kunnen ze daaraan ontsnappen. Iedere avond kan anders worden ingevuld. Een dergelijke muzikale vrijheid kan men zich zelden permitteren en dat maakt het juist zo spannend en aantrekkelijk. Briggs zit op hete kolen en kijkt er echt naar uit om met Nova Collective de hort op te gaan. 

Een verfijnde melange
Over de mix aan stijlen is niet echt nagedacht. Het is een combinatie die op een natuurlijke wijze tot stand is gekomen. Het is muziek waar alle vier de muzikanten van houden. Als voorbeeld haalt Dan de titelsong aan die gebaseerd is op klassieke pianostukken en de muziek van Gershwin. Daarnaast heb je ook invloeden van wereldmuziek en jazz. 
‘Het is er in de eerste plaats om te doen plezier te hebben, anders te denken, buiten de lijnen kleuren. Een uitlaatklep vinden die totaal los staat van en geen enkele band heeft met bijvoorbeeld Haken of BTBAM. Het is moeilijk om het album te omschrijven. Elke song bezit een eigen uitstraling, karakteristieken en geaardheid’, aldus nog Briggs. 

Opgroeien met muziek
Briggs prijst zichzelf gelukkig. Hij was min of meer voorbestemd om muzikant te worden. Zo was zijn moeder muzieklerares. Gitaar spelen doet hij al vanaf de leeftijd van tien jaar. Daar komt ook nog basgitaar bij en later in het college volgt hij een opleiding contrabas, jazz en klassiek. Hij groeit op met de muziek van Nirvana, Stone Temple Pilots, Soundgarden, maar luistert ook naar metal en progressieve rock. Volgens Dan heeft dat allemaal een invloed op hoe je kijkt naar muziek, zeker als je dan besluit om zelf muzikant te worden. Echt op zoek gaan naar nieuwe muzikale uitdagingen doet hij niet. Meestal dient er zich wel iets aan. Komt onder andere door het vele reizen en rondtrekken met andere muzikanten. In andere landen maak je ook kennis met innovatieve mensen, je hoort een plaat voor het eerst, ziet andere artiesten optreden. En dan ligt het aan je ingesteldheid, persoonlijkheid en smaak of je daar iets mee doet of niet. Briggs probeert er altijd wel iets uit te halen.

Muzikale dromen en leven voor de muziek
Dan hoor je niet klagen over het parcours dat hij al heeft afgelegd. Het genre van progressieve rock en metal nodigt uit om telkens weer op zoek te gaan naar onontgonnen terrein, het aanboren van iets onalledaags en verfrissend. Een noviteit tegemoet treden met open geest en op een onbevangen manier. De volgende episode in zijn muzikale cyclus is een nieuw album opnemen met zijn andere band Trioscapes. Ook BTBAM brengt dit jaar nog een nieuw album uit. De focus nu ligt bij Nova Collective, een project waar hij honderd procent in geloofd. Een einde is nog lang niet in zicht en dat komt er hopelijk nooit. Briggs blijft dromen en hopen dat hij zijn bestaan als professioneel muzikant kan verder zetten. Naast het financiële luik zijn de mogelijkheden om te mogen samenwerken met andere getalenteerde muzikanten een doel op zich. Een dag zonder muziek kan Dan zich bijna niet voorstellen. Ook thuis is hij altijd bezig op de computer of met zijn instrumenten. Bijna alles wat hij doet is muziek gerelateerd. Toch heeft hij nog andere interesses, want er zijn dagen dat het schrijven niet zo goed lukt of er zijn minder creatieve periodes en als je dan niets om handen hebt dan is dat nogal deprimerend. Door de jaren heen heeft Briggs geleerd om de zaak dan even te laten rusten en zich op iets anders te concentreren. Eén van zijn andere bezigheden is koken. Dan is al vele jaren veganist. Het is voor hem een  aangenaam tijdverdrijf om lekkere gerechten te maken met soms een minimum aan ingrediënten. Hij maakt en herstelt ook meubels voor in zijn huis dat hij afgelopen zomer heeft gekocht. Het is iets dat geduld vereist. Hij is graag bezig met nuttige dingen waarvan je achteraf ook kunt genieten. Daarnaast heeft hij nog zijn hond die een deel van zijn vrije tijd opeist. Sport is ook een ideale uitlaatklep. Hij is ook gewoon graag thuis. Het is altijd leuk om na een zoveelste rondreis terug thuis te komen, het nestgevoel weet je wel. Briggs is een beetje een huismus.   

Welk groep krijgt voorrang op de rest?
Het grootste deel van zijn inkomen verwerft hij via BTBAM. Trioscapes is een kleinschalig en meer lokaal project. Ze zijn slechts met zijn drieën en als ze optreden spelen ze één of twee weken in kleinere clubs en zalen langsheen de Oostkust van de VS. Ze verdienen er een mooie cent mee, maar niet het grote geld. Nova Collective is een nieuwe speler en die moet zijn waarde nog bewijzen. Toch is de ene band niet belangrijker dan de andere. Wat het creatieve aspect betreft staan ze voor Dan op gelijke voet. Praktisch gezien kruipt de meeste tijd in Between The Buried And Me. 

Nova Collective een supergroep?   
Wanneer muzikanten die al actief zijn in verschillende acts beslissen om een nieuwe band op te richten zijn veel mensen geneigd - ook in de pers - om de term supergroep in de mond te nemen. Dan vind dat je de nodige muzikale bagage moet hebben om daar aanspraak op te kunnen maken. Je moet al je sporen hebben verdient. Hij heeft niets tegen hobby muzikanten die na hun werkuren samen in een groepje gaan spelen, maar voor hem en zijn medemuzikanten bij Nova Collective is muziek spelen een onderdeel van hun bestaan, een levensstijl. Het is ook het enige waar ze echt goed in zijn. Soms grijpt men misschien te snel naar de term supergroep. Het is een fenomeen dat met de regelmaat van een klok terugkeert. Soms is het helemaal terecht. Neem nu een oud collectief als Return To Forever dat in 2008 zijn comeback maakte. Dat zijn muzikanten met een heel lange staat van dienst die ook solo succesvol waren. Als je levende legendes als Chick Correa, Stan Clarke, Al Di Meola en Lenny White samen verenigd ziet op één podium, dan kun je echt wel spreken van een supergroep. ‘Wij hebben nog een lange weg te gaan om de vergelijking met muzikanten van dat kaliber te doorstaan’, meent Dan.


Een grote collectie platen
Briggs is nog van de oude stempel en koopt nog veel vinyl en cd’s. Hij begon ermee toen hij twaalf jaar oud was. Er zijn wel periodes geweest dat dit wegens geldgebrek op een laag pitje stond, maar is nooit echt gestopt. Een echte verzamelaar zou hij zich niet noemen. Dan leidt een leven dat draait om muziek en daarom niet alleen de muziek die hij zelf maakt. Na verloop van tijd kun je beginnen spreken over een ruime collectie, omdat het aantal blijft toenemen. Hij is ook niet zo fanatiek om van één bepaalde artiest alles in huis te halen wat die ooit heeft uitgebracht. Eén van zijn favorieten is Frank Zappa. Diens catalogus is echter zo uitgebreid. Het vraagt bijna een leven lang om alles van hem te verzamelen. Aan de andere kant is het wel leuk en spannend om iets op de kop te tikken waar je al lang naar zoekt of geen weet van had dat het zelfs bestond. Vinylplaten van Zappa, althans in de States zijn ook erg duur. ‘Je betaalt er veertig dollar of meer voor’, weet Dan nog te vertellen. Zelf groeide hij op met de cassettes en platen die zijn ouders thuis hadden. Wie nu een twaalf of dertien is en voornamelijk muziek kent van mp3 en cd, moet het toch wel speciaal zijn dat er nog andere muziekdragers bestaan als vinyl en tapes. De dag van het interview verblijft Between The Buried And Me in München en Metal Blade heeft een verrassing in petto voor Dan. Die verwacht dat ze gaan langs komen met een test pressing van ‘The Further Inside’ van Nova Collective, maar in plaats daarvan hebben ze koopversies mee. En het blijft vreemd hoe je overweldigt wordt en in de ban raakt bij het zien van het afgewerkt product, zeker als het dan nog gekleurd vinyl is.
     

Geen kinderen
Dan zijn vriendin zit in haar zoals hij het omschrijft ‘crazy baby period’. Haar biologische klok tikt en dan kan de kinderwens de realiteit wel eens overstijgen. Ze zijn pas een paar maanden geleden gaan samenwonen. Briggs probeert haar kinderroep wat te temperen. Samen proberen ze zoveel mogelijk te genieten van de tijd die ze met hun tweetjes doorbrengen. ‘We beschouwen onze hond een beetje als ons kindje. Maar wie weet wat de toekomst brengt, we zien wel.’

Nog een tweede Nova Collective
Briggs heeft er geen weet van dat er in Ierland ook nog een groep bestaat met de naam Nova Collective. Als hij verneemt dat ze Bossa Nova, latin, samba en jazz fusion spelen dan krijgt hij er wel zin in om ze te leren kennen. En wie weet kunnen ze samen iets op poten zetten, want voor een nieuwe muzikale uitdaging of avontuur is hij altijd te vinden.

Geen opmerkingen: